Welke PowerPoint add-ins mag jij niet missen? Dat vertel ik je in deze blogpost. Om te beginnen, is het eerst handig om te weten wat een PowerPoint add-in is.

Wat is een PowerPoint add-in?

Heel simpel uitgelegd: een PowerPoint add-in is een toevoeging op de PowerPoint-software. Net zoals je apps kunt installeren op je telefoon, kun je ook 'apps' installeren in PowerPoint. Deze apps worden add-ins genoemd.

Je hebt heel veel add-ins met allerlei verschillende functies. In deze blogpost ga ik mijn 3 favoriete add-ins met jou delen.

Maar om mee te beginnen, is het handig dat je weet hoe je een add-in moet installeren.

Daar zijn twee manieren voor:

Manier 1

Je kunt add-ins downloaden via de Office add-in store. Die vind je in PowerPoint onder invoegen bij invoegtoepassingen downloaden. Zie het screenshot hieronder. Vanaf hier spreekt de installatie voor zich.

Ga naar: invoegen - invoegtoepassingen downloaden

Manier 2

Sommige add-ins kun je niet downloaden via PowerPoint. Deze kun je downloaden via de website van de maker. Het installeren werkt dan hetzelfde als bij alle andere software. Nadat je de add-in hebt geïnstalleerd, moet je PowerPoint opnieuw opstarten. Daarna is de add-in klaar voor gebruik.

Let's get started

Nu dat je weet hoe je een PowerPoint add-in moet installeren, gaan we kijken naar mijn 3 favoriete add-ins die PowerPoint een stuk leuker maken!

Pexels add-in

Wellicht dat je bekent bent met Pexels. Pexels is een website waar je rechtsvrije afbeeldingen en video's kunt downloaden. Je mag ze zelfs voor commerciële doeleinden gebruiken, iets wat bij veel websites niet zo is.

Het fijne is dat Pexels dus ook een PowerPoint add-in heeft . Hiermee zet je foto's in je presentatie zonder PowerPoint te verlaten.

Zo kun je foto's toevoegen met de Pexels add-in

De add-in is in het Engels en je moet dus ook in het Engels zoeken. Zodra je een foto hebt gevonden die je wilt gebruiken, klik je deze aan en wordt hij automatisch ingevoegd op je slide.

Easy peasy!

Het installeren

Je kunt Pexels installeren via PowerPoint zelf. Je kunt bij 'invoegtoepassingen' zoeken op Pexels. Dan staat hij als eerste in de zoekresultaten. Het installeren is in 3 klikken gedaan.

Web Viewer

Wil jij wel eens een website openen in PowerPoint terwijl je een presentatie geeft? Dat geeft veel gedoe.

Je kunt dan wel een link toevoegen in de presentatie waardoor internet opstart. Maar dan moet je altijd weer terug naar je PowerPoint presentatie als je klaar bent. Dat zorgt voor veel gedoe.

Wat nou als ik je vertel dat je een PowerPoint browser hebt waarin je een website kunt laten zien zonder dat je uit je presentatie hoeft? Handig hé! Dat kan dus met Web Viewer.

Je voegt via Invoegtoepassingen een scherm toe aan je presentatie. Hier kun je dan een link invoegen en je presentatie opstarten. In de onderstaande GIF zie je hoe dat werkt.

Hoe Web Viewer werkt

Let wel op! Niet alle websites werken met Web Viewer.

Voordat je daadwerkelijk gaat presenteren, klik eerst even op 'preview' om te kijken of het werkt met jouw website.

Het installeren

De installatie van deze add-in werkt iets anders dan de Pexels add-in. Zoals je in de GIF ziet, installeer je hem wel vanuit PowerPoint. Het grote verschil is dat elke keer als je Web Viewer gebruikt, je hem opnieuw moet installeren. Het is dus geen programma wat je éénmalig installeert, maar meer een element op een slide wat je elke keer toevoegt als je het gebruikt.

Je kunt het in dit geval dus beter 'invoegen' noemen dan 'installeren'.

Mentimeter

Als het even kan, moet je je presentatie interactief houden; op deze manier houdt iedereen zijn aandacht erbij. Nu is dat makkelijker dan ooit. Met Mentimeter geef je verschillende vragen en opdrachten aan jouw publiek.

Op de dia verschijnt een URL. Mensen kunnen met hun telefoon naar deze website, daar verschijnt dan de vraag die ook op de dia staat. Als het publiek antwoord geeft, verschijnen de antwoorden real-time op de slide.

Eigenlijk is Mentimeter een betaalde software, maar met hun gratis versie kom je al een heel eind!

Er zijn te veel mogelijkheden om te bespreken in deze blogpost. Daarom kun je kijken op hun website. Hier leggen ze de functies en de werking heel duidelijk uit.

Het installeren

Het installeren van deze add-in werkt weer net iets anders. Je moet namelijk eerst een account aanmaken op de Mentimeter website. Via de website kun je dan de interactieve slides met vragen en opdrachten ontwerpen.

Deze interactieve slides kun je dan exporteren naar PowerPoint. Om dit proces zo duidelijk mogelijk te maken, heb ik voor jou een kort en duidelijke tutorial gevonden op YouTube.

EINDE!

Zoals je hebt gelezen, zijn PowerPoint add-ins enorm handig. Ik heb er nu 3 laten zien, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ik raad je zeker aan om eens op zoek te gaan binnen PowerPoint en op het internet naar add-ins die jouw werk makkelijker maken.

Er zijn namelijk (bijna) altijd mensen die tegen dezelfde problemen aanlopen als jij. En de kans is groot dat er dus al een oplossing voor is, in de vorm van een PowerPoint add-in. 😊