16:9 of 4:3 formaat in PowerPoint?

Hoe je het slideformaat aanpast, verschilt per PowerPoint versie. Maar geen zorgen. Het aanpassen is heel makkelijk in welke versie je ook werkt. In dit artikel leggen we je uit hoe dit werkt in Microsoft PowerPoint 2016 en latere versies. Laten we beginnen met de belangrijke vraag: waarom wil je het slide formaat aanpassen in PowerPoint?


De meest voorname reden is dat PowerPoint standaard staat ingesteld op het 16:9 formaat. Oftewel, de breedbeeld slide. Dit is tegenwoordig de meest gangbare maat.

Oud computerscherm met 4:3 formaat

Voordat het 16:9 scherm werd geïntroduceerd, was het vierkante 4:3 formaat het meest gangbaar. Dat was in de tijd dat de meeste schermen en projectoren nog vierkant waren, zoals het scherm hiernaast.

Nu weten we natuurlijk allemaal dat dat tegenwoordig anders is. Tegenwoordig hebben wij (bijna) allemaal breedbeeld schermen gelukkig 😊.

Maar het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat je een presentatie moet ontwerpen in het ouderwetse 4:3 formaat.

Het slide formaat aanpassen in PowerPoint werkt als volgt:

Om te beginnen, starten we PowerPoint op en gaan we in de bovenbalk naar Ontwerpen.

Daar zien we aan de rechterkant diagrootte staan. Als we daar op het pijltje omlaag klikken, kunnen we al kiezen tussen 4:3 en 16:9. Voor de meeste mensen is de vraag nu dus beantwoord.

Ga in PowerPoint naar Ontwerpen - Diagrootte

Andere slide formaten binnen PowerPoint

Maar er is meer! Je kunt ook het slide formaat aanpassen in PowerPoint voor andere doeleinden. Wil je bijvoorbeeld een Instagram post of een offerte ontwerpen in PowerPoint? Dat kan!

Als we kijken op het vorige screenshot, zien we in het dropdown menu ook aangepaste diagrootte staan. Daar klikken we op. Dan komen we hier terecht:

Klik in PowerPoint op 'aangepaste diagrootte'

Hier kun je jouw slides aanpassen naar elk mogelijke slideformaat. Wil je bijvoorbeeld een A4 formaat voor het ontwerpen van een offerte? Klik op de dropdown en selecteer A4 (210 x 297 mm)

PowerPoint slide indelingen

Zoals je in deze lijst ziet, heb je nog veel meer opties. Zelfs de ouderwetse 35mm-dia’s staan er nog tussen.

Staat jouw formaat er niet tussen? Dan is het ook mogelijk om zelf je afmetingen in te vullen.

Dat kun je hier doen:

Vul je eigen slide formaat in

Je ziet dat je alleen maar centimeters kunt invoeren in PowerPoint. Zoals je weet, gaan veel grafische ontwerpen in pixels, niet in centimeters. Maar geen zorgen: een goede vuistregel is dat 1 centimeter ongeveer 38 pixels is . Op deze manier blijven jouw ontwerpen scherp als je ze gebruikt op social media.

Bijvoorbeeld:

Instagram posts zijn het beste met 1080 x 1080 pixels. Als we dat omrekenen, krijgen we: 28,57 x 28,57cm.

Elke pixel is om precies te zijn 0,026458 centimeter.

Dus 1080 x 0,026458 = 28,57.

Dat was 'm!

Zo, dat lijkt me wel genoeg informatie om te verwerken voor nu.

Je hebt geleerd hoe je het slideformaat aanpast in PowerPoint en dat je veel meer dan presentaties kunt ontwerpen in PowerPoint.

Heb je nog meer vragen? Neem gerust eens contact met ons op. We helpen je graag verder !